Loading...

DisplayPort Nedir?

2003 yılının sonunda, bir grup öncü PC, grafik ve yarı iletken firması arayüzlerdeki gelecek talepleri karşılamak ve ekran maliyeti ve karmaşıklığını azaltmak için yeni bir dijital ekran arayüz standardı oluşturmak amacıyla bir araya geldi. Amaç, hem harici masaüstü monitörler hem de dahili ekran arayüzleri için açık standart tabanlı, telifsiz ve geliştirilebilir bir arayüz geliştirmek ve bu arayüzü 2006 yılına kadar ürünlerde uygulamaya başlamaktı. Bu grup, kişisel bilgisayar, iş bilgisayarı ve tüketici elektroniği endüstrilerinde geniş çapta arayüz standardı oluşturan ve desteği veren, kar amacı gütmeyen uluslararası bir kurum olan Elektronik Video Standart Kurumu (VESA)'nun başlangıcı oldu.
Bu yeni arayüz, kişisel bilgisayarlar ve harici ekranlar arasında kullanılan tescilli dijital görüntü arayüzünün (DVI) yerini alacaktı. Bu arayüz güncellenemezdi ve gelecekteki ihtiyaçlar için uygun olmayan fiziksel, işlevsel ve maliyet kısıtlarına sahipti.
DisplayPort standardı, dahili ve harici ekran bağlantısı yaklaşımı için ortak bir arayüze izin veren, yüksek bant genişliğine sahip, çift yönlü ekranlar arası bağlantı demekti. DisplayPort arayüzü opsiyonel ses kabiliyetine de sahipti.
Bu standart, bilgisayar endüstrisinin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını diğer arayüz teknolojilerinin kısıtlamaları olmaksızın karşılayan açık ve telifsiz bir özellik haline geldi. 

DisplayPort Nedir?<br>

DisplayPort Versiyonları

Birinci nesil DisplayPort 10.8 Gbps ham bant genişliği üzerinden kullanılıyordu ve hiç bir başka ekran arayüzü bununla ölçüşemezdi. DisplayPort aynı zamanda çok uzun aktif olmayan kabloları, konektörler için opsiyonel mandal şeklindeki tasarımları ve ses desteğini de destekliyordu. Buna ilaveten, DisplayPort'un yayılma oranı ile, EMI değerini düşürmek ve GPU gibi kaynak cihazların dual-modda çalışması için spektrum denetimi kullanılabilir hale geliyor. İkincisi oldukça önemli çünkü aynı konektörün TMDS sinyallerini iletmesine ve pahalı olmayan seviye değiştirme adaptörleri kullanarak DVI ve HDMI çıkış desteği vermesine imkan tanır.

DisplayPort 1.1'in veri bağlantısı hızları hat başına 1.62 Gpbs veya 2.7Gbps olarak sabitlenmiştir ve porta bağlı olan görüntü cihazının zamanlamasına bakılmaz. Bu tasarım, GPU üzerinde kaç görüntü yolu varsa o kadar DisplayPort akışı (stream) sağlamak için yalnızca bir adet referans saat kaynağına ihtiyaç duyar. Bu benzersiz DisplayPort özelliği, en verimli çoklu-ekran tasarımına izin verir ve AMD Eyefinity çoklu ekran teknolojisini tamamlar.
2010 yıllarının başında, DisplayPort 1.2 sürümü VESA tarafından onaylanmıştır, standardın bu yeni revizyonu, 10.8 Gbps'ten 21.6 Gbps'e çıkan daha yüksek bant genişliği ile yüksek bit hızlı ses ve çoklu akış (stream) yetenekleri de dahil olmak üzere yeni ve heyecan verici bir özellik daha getirmiştir.
2014 yılının son çeyreğinde, DisplayPort 1.3 onaylanmış ve versiyon 1.2'deki hat başına 5.4 Gbps'e izin veren HBR2'nin yerine hat başına 8.1 Gbps hıza izin veren yeni HBR3 modu ile, bant genişliği 32.4 Gbps'e çıkmıştır.
2016 yılının Mart ayında ise, DisplayPort 1.4 yayınlanmıştır, bu versiyon hala HBR3 modunu kullanmaktadır ancak Görüntü Akış Sıkıştırma 1.2 (DSC) desteği gelmiştir ve DisplayPort'un sonraki neslinde 8.1 Gbps olan bağlantı hızı 10 Gbps'e çıkacak ve toplam bant genişliği 32.4'ten 40 Gbps'e çıkacaktır. 

DisplayPort Versiyonları<br>


Please refer to a full overview of our Legacy Terms and Conditions on www.club-3d.com.


Yukarıya git